Aktualności

Ile kosztuje szkolenie z RODO?

Pojęcie RODO to jeden z najgłośniejszych i najważniejszych tematów, którym żyje przede wszystkim środowisko biznesowe. A także może dotyczyć każdego z nas. 25 maja tego roku weszła w życie nowa ustawa o ochronie danych osobowych. Firmy, które zatrudniają pracowników, ale też współpracują z klientami. A także z innymi firmami, muszą zastosować się do nowych przepisów. W przeciwnym razie narażą się na dotkliwe kary finansowe.

Co to jest RODO?

Pełna nazwa RODO to Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych. To również zestaw przepisów, które mówią przedsiębiorcom i konsumentom, do czego mają prawo. W zakresie prywatnych informacji i jak należy się z nimi obchodzić. Wdrożenie tego rozporządzenia to ważne wydarzenie nie tylko dla przedsiębiorców, ale też konsumentów. RODO w praktyce bowiem nakłada szereg obowiązków na firmy przetwarzające dane osobowe. A równocześnie oddaje w ręce klientów liczne prawa, pozwalające im zadbać o swoją prywatność.

Rodo, przede wszystkim obowiązuje osoby, które prowadzą szkołę tańca, udzielają pacjentom prywatnych porad psychologicznych. A także strzyżą klientów w swoim zakładzie fryzjerskim albo reklamują własne produkty przez internet. Jak i również wysyłają newsletter do wszystkich zainteresowanych. To oznacza, że gromadzisz nazwiska, adresy, maile, telefony. Czyli posiadasz bazę danych osobowych. Dlatego takie osoby mają obowiązek zastosować się do nowych przepisów o ochronie danych osobowych. Te osoby powinny przestrzegać postanowień Rozporządzenia o ochronie danych osobowych.

RODO sprawi, że przedsiębiorstwa będą musiały zwracać większą uwagę na kwestię, jaką jest ochrona danych osobowych. Rozporządzenie nakłada na nich szereg obowiązków związanych z analizą ryzyka, zabezpieczaniem informacji czy przejrzystością prowadzonych działań. Najważniejsze z nich to:

  • Obowiązek powołania Inspektora Ochrony Danych;
  • Obowiązek informowania o wycieku danych;
  • Obowiązek dokumentowania przetwarzania danych osobowych;
  • Prawo do dostępu do danych;
  • Prawo do przenoszenia danych;
  • Prawo do poprawienia danych osobowych;
  • Prawo do bycia zapomnianym.

RODO dla firm

Odkąd weszło nowe rozporządzenia to coraz więcej firm poszukuje dla siebie najlepszego rozwiązania. Na przyswojenie zasad obowiązujących przy RODO. Biorąc pod uwagę fakt, że specjalistów na rynku jest znacząco za mało. To coraz większą popularnością cieszą się szkolenia, które przygotowują do RODO. Szkolenie to przeprowadzają profesjonaliści, którzy wiele mogą powiedzieć w zakresie ochrony danych osobowych.

Szkolenie przede wszystkim pozwoli Ci poznać wytyczne jak przygotować firmę do zmian. Tak, aby prawidłowo przetwarzać dane osobowe i uniknąć wysokich kar.

Szkolenie te możemy uzyskać zapisując się na kurs przygotowanie do RODO, który oferuje http://www.kuznia-kadr.pl/. Jest to szkolenie dla firm oraz dla osób, które planują rozpocząć działalność gospodarczą. A także dla tych, którzy planujące podjęcie pracy związanej z Ochroną Danych Osobowych.

Szkolenie z RODO adresowane jest do osób, które chcą nabyć wiedzę na temat najważniejszych zmian. W przepisach dotyczących ochrony danych osobowych, ogólnych zasad przetwarzania danych osobowych. Oraz nowej roli inspektora ochrony danych, oraz nowych zadań i uprawnień nowego organu nadzorczego — PUODO. A także wiele innych zagadnień, które powinien znać każdy pracownik.